Το καταφύγιο
Ένα μοναδικό κτίσμα στο είδος του.
Το καταφύγιο "Γιώσος Αποστολίδης" κτίστηκε το καλοκαίρι του 1961, από το Σύλλογο Ελλήνων Ορειβατών Θεσσαλονίκης Σ.Ε.Ο. σε υψόμετρο (2.697μ) σε ιδιόκτητο οικόπεδο. Το έτος 1962 έγινε η προσθήκη του δεύτερου ορόφου, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των φιλοξενουμένων σε 80 άτομα.
Το καταφύγιο λειτουργεί συνεχώς από αρχές Ιουνίου έως τον Οκτώβριο, και τον υπόλοιπο χρόνο μετά από συννενόηση με τους διαχειριστές.
Κατά τη χειμερινή περίοδο, ο προθάλαμος του καταφυγίου παραμένει πάντα ανοιχτός σαν καταφύγιο ανάγκης.
Γιώσος Αποστολίδης
Ένα σύντομο ιστορικό.
Ο Γιώσσος Αποστολίδης γεννήθηκε στα Σούρμενα του Πόντου το 1907 και ήρθε στην Θεσσαλονίκη μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Η αγάπη και επιθυμία του για επαφή με τη φύση τον οδήγησαν στην ορειβασία, όπου σύντομα οι ικανότητες του, τα χαρίσματά του, στην ορειβατική παρουσία του όσο και στις σχέσεις του με τους φίλους και τους συντρόφους του, τον όρισαν ως τον ομόφωνα αποδεκτό αρχηγό.
Εργάστηκε για τη διάδωση της ορειβασίας στην Ελλάδα σε μια εποχή που το άθλημα βρισκόταν σε εμβρυακό στάδιο. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση σχολής αναρρίχησης στη Θεσσαλονίκη και με τη συμβολή του Γιώργου Μηχαηλίδη μύησε πολλούς στην αναρρίχηση.
Θεωρούσε πολύ σημαντική την παρουσία νέων ανθρώπων στο χώρο της ορειβασίας και προσπαθούσε πάντα να μεταδώσει τις γνώσεις του στους νέους. Προσέφερε ανιδιοτελώς εξοπλισμό σε όσους στερούνταν κάποιο κομμάτι του, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε περισσότερους να συμμετέχουν σε εξορμήσεις.
Συνεισέφερε με όλες του τις δυνάμεις στην κατασκευή του καταφυγίου του Σ.Ε.Ο. στον Όλυμπο όπου μαζί με τον Καραμπέτ Αρζουμανιάν συντόνησαν το εγχείρημα της κατασκευής.
Μετά το τραγικό ατύχημα στο λούκι του Μύτικα στις 4 Μαΐου του 1964 που οδήγησε στο θάνατο του Γιώσσου Αποστολίδη, ο Σ.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης αποφασίζει να ονομάσει το καταφύγιο Ολύμπου σε καταφύγιο Γιώσσος Αποστολίδης τιμώντας τον για την μεγάλη του προσφορά.
Οι εργασίες
Η ιδέα & κατασκευή.
Την όλη ευθύνη και το βάρος εποπτείας και συντονισμού των εργασιών για την ανέγερση του καταφυγίου είχε ο Ιωσήφ (Γιώσος) Αποστολίδης, μαζί με τον Καραμπέτ Αρζουμανιάν, μέλη του Σ.Ε.Ο. που επί 2 συναπτά καλοκαίρια αφιέρωσαν ανιδιοτελώς το χρόνο και τις δυνάμεις τους για τον σκοπό αυτό.
Παράλληλα ο Σ.Ε.Ο. με πρωτοβουλία του Γιώσου Αποστολίδη χάραξε και κατασκεύασε το μονοπάτι από τη Σκούρτα – Λαιμό – Καγκέλια – Οροπέδιο – Μουσών – Ζωνάρια και κατασκεύασε το Πέρασμα του Γιώσου που πήρε το όνομά του για την πρωτοβουλία της κατασκευής του και από τον τραυματισμό του από βράχο στη διάρκεια των εργασιών.
Το καταφύγιο «Γιώσος Αποστολίδης» που πήρε το όνομα του ιδρυτή του μετά το θάνατό του, που προκλήθηκε από ορειβατικό ατύχημα το Πάσχα του 1964 στο Λούκι του Μύτικα, κτίστηκε για την εξυπηρέτηση των ορειβατών για καλοκαιρινές και χειμερινές αναβάσεις και αναρριχήσεις στον Όλυμπο.
Με χειμερινή περιβολή σε μία από τις αναβάσεις του στον Όλυμπο.